Gisteren vond de eerste workshop plaats bij Vrij Groen in Leiden. De hele maand september vinden er op zondag workshops plaats onder de titel “kosmisch groen”. Ik heb de spits afgebeten met een geocentrische constructie van Mercurius. Wij zien namelijk deze kleinste planeet vanuit de aarde. De Grieken noemden deze planeten “dwaalsterren of dolende sterren”. Hier stamt ons woord planeet vanaf. Dit omdat deze hemellichamen een voor- en achteruitgaande beweging maken. Ze maken lusjes die we epicycles noemen.

Op de foto’s krijg je een goede indruk hoe deze constructie eruit ziet.

Na een korte inleiding togen de deelnemers aan het werk. Dat viel niet voor iedereen mee. Het geconcentreerd werken met passer, geodriehoek en lineaal was alweer een poos geleden voor de meeste. De sfeer was goed en er werd hard en met plezier gewerkt. Het was voor mij bizonder als docent buiten te werken. In de 21 jaar dat ik als Natuurkunde docent actief ben geweest in het voortgezet onderwijs zit je meestal binnen.

De resultaten waren fraai zoals je op de foto’s kunt zien. Aan het einde heb ik nog iets verteld over de bloeiwijze van de tulp en hoe je dit in verbinding kunt zien met de beweging van Mercurius.
In het nagesprek werden er mooie dingen genoemd zoals: beweging van vrijheid en ordening, relatie met je horoscoop, dynamiek van naar buiten en naar binnen terwijl het één beweging en één object is die verbinding houdt met zijn centrum.

In de tuin van Vrij Groen is een artistieke verbeelding van de planeten in wording gemaakt door Andor en Ludy. Aanstaande zondag om 14.00 uur is de volgende workshop. Meer info

Tot slot werden we verrast door een spontane presentatie door Char over een fascinerend plan om CO2 reductie door te voeren vanuit het kweken van bamboe.